Termodinamik Kondenstop

ANASAYFA Termodinamik Kondenstop

Dinamik basınç farkına göre kesintili çalışan ve sıcak kondensi tahliye eden termodinamik kondenstop

Termodinamik kondenstoplar, buhar ve kondensin dinamik basınç farkına (termodinamik özelliklerine) göre kesintili çalışan ve sıcak kondensi tahliye eden kondenstoplardır. Termodina- mik kondenstoplar giriş - çıkış bağlantılarından oluşan, gövde, sit ve diskin oluşturduğu boşluğun, kapağı açma - kapama işlemini gerçekleştiren disk ve fi ltreden oluşurlar. Gövde aynı merkezli iki yatak çemberine sahiptir. İç çember girişi, dış çember ise yuvayı çevreler.

Bu yatak çemberinin arasında çıkış delikleri vardır. Yatak çem- berlerinin yüzeyleri çok duyarlı olarak düzgün şekilde işlenip leblenmiştir. Dolayısıyla disk her iki yatak çemberinin üzerine aynı anda oturur ve kondens- tobun kapalı pozisyonda olması için giriş – çıkış arasında vana görevi yapar. Üst kapak ise dis- kin yukarı hareketini sınırlayan alt yatağın iz düşümü şeklinde düşünülmüş bir yüzeye sahiptir. Bu durumda diskin üstünde her zaman bir boşluk mevcuttur. Bu boşluk “kontrol haznesi” olarak adlandırılır ve disk ile üst yatak arasında kondenstobun en önemli görevini üstlenir. Disk dış çember üzerine oturduğunda kontrol haznesini çıkıştan ayırır.

Çalışma şekli:

Termodinamik kondenstoplar tek hareketli parça olan disk, göv- deye vidalanan kapaktan oluşmuştur. Buhar açıldığı anda soğuk kondens ve hava düşük hızda kondenstoba doğru gelecek ve diskin alt yüzeyine etki ederek, disk sitten ayıracaktır. Böylece hava ve kondens karışımı birlikte sistemden tahliye olacaktır. Buharın basıncı arttıkça, kondens sıcaklığı da artacaktır. Dis- kin altındaki kanala giren kondens, basıncı azalacak (Bernoulli Denklemi gereği kesit azaldıkça basınç düşer) ve flaş buhar oluşacaktır. Kondens ve flaş buharın hızları artacaktır.

Kondens sıcaklığının artması ile daha çok flaş buharın oluştuğu anda diskin altından geçen akışın hızı da artar ve disk site doğru hareket eder. Diskin kenarlarından üst kısma flaş buhar dolar. Bu flaş buhar diskin alt noktasına çok daha büyük yüzey alanına etkimektedir. Oluşan kuvvet (f: pxa kuvveti) diskin alt yüzeyin- den etkiyen kuvvete göre çok daha büyüktür. Disk site yerleşir ve kapatma sağlanmış olur. Disk üstünde hapsedilmiş olan flaş buhar yoğuşup basıncını, dolayısı ile disk üzerindeki kuvvetini azaltıncaya kadar kapalılık devam eder. Flaş buhar yoğuştuğu zaman, giriş basıncı disk üzerindeki kuvveti yener ve diski yukarı doğru iterek oluşmuş olan kondensin rahatlıkla tahliye olmasını sağlar.

Termodinamik kondenstopların avantajları:

  • Ayar ihtiyacı yoktur: Bi-metalik kondenstoplar gibi ayar gerektirmezler.
  • Gövde yapısı: Dizayn itibariyle ergonomik basit ve hafiftirler. Hareketli tek eleman disktir. Koç darbesinden ve korozif kon- densten etkilenmezler.
  • Yüksek basınçta kullanım: Yüksek basınç ve kızgın buharda kullanılabilirler.

Termodinamik kondenstopların dezavantajları:

  • Kilitlenme olasılığı: Kondenstobun çalışmaya başladığı anda boru hattında birikmiş fazla miktarda hava geldiğinde disk ki- litlenebilir. Bu da boru hattında vuruntulara ve koç darbelerine neden olur.
  • Karşı basınç: Sistemde karşı basınç giriş basıncının %80’ini aşarsa kondenstop da disk kapama veya açma yapamaz. Ayrıca sistem basıncı 0.25 bar’ın altına düşerse yine aynı şekilde disk çalışmaz.
  • Dış şartlarda izolasyon: Uzun ömürlü ve verimli çalışabilmesi için boru hattına yatay bağlanma zorunluluğu bazı uygulama- larda zorluklara neden olabilir.