Çalışma prensibi;
Ana eleman her iki ucuna plaka kaynatılmış ve içerisinden vakum yapılarak havası alınmış ve alkol esaslı özel sıvı ile doldurulmuş (termostatik eleman) körükten oluşmuştur. Alkol karışımı suyun kaynama noktasının belirli bir derece altında (genellikle 10°C) kaynayacak şekilde dikkatle seçilmelidir.
Buhar verildiğinde hava kapa- na doğru itilir. Körük soğuk ve büzülmüş durumda ve supap sitten uzaktadır. Hava orifisten geçerek atılır ve kondenstop ısınmaya başlar. Körüğün etrafı sıcak kondens ile kaplıdır. Kondenstop kapalı ko- numda olduğundan ekipmandan gelen kondens kondensto- ba giriş kısmındaki borularda birikmeye başlar.
Zamanla körük etrafındaki kondens soğur ve karışımın kaynaması durur. Körük içindeki buhar basıncı düşer. Körüğü çevreleyen kondensin basıncı (buhar basıncı ile aynı) ile supap sitten uzaklaşır ve tekrar kondens orifi sten atılmaya başlar. Bu işlemler tekrarlanarak de- vam eder. Kondens boşalmaya başladığında akışın geri gel- mesini önlemek için sistem içerisinde bilyalı çekvalf mevcuttur. Termostatik element basınçtan etkilenmeyen kapsül içinde mu- hafaza edilir.
Termostatik kondenstopların avantajları:
- Maksimum verim: Çalışma prensibine bağlı olarak, buharın sa- hip olduğu gizli ısıdan en fazla yararlanabilen kondenstoplardır.
- Bakım kolaylığı: Herhangi bir arıza durumunda kondenstopu değiştirmek ve / veya sökmek yerine (ki bu hem gövdenin ziyan olması hem de boru hattında yapılacak kesme - kaynatma vb. İşlemlerin ek iş ve işçi maliyeti getirir) sadece 4 adet somunun açılarak kapak içinde mevcut membran kapsülün değiştirilmesi yeterli olacaktır.
- Bağlantı şekli kolaylığı: Termostatik kondenstoplarda, ter- modinamik kondenstoplarda olduğu gibi kondenstopu boru hattında x-eksenine paralel olacak şekilde bağlama zorunluluğu yoktur. Termostatik kondenstoplar akış doğrultusunda yere dik (y ekseninde), baş aşağı x-eksenine belli bir açıda veya yan yana bağlanabilirler ve bu bağlantı şekillerinin hepsinde de konden- stop %100 verimle çalışır
- Hava ve yoğuşmayan gazların tahliyesi: Bir kondenstobun en önemli görevlerinden biri de sistemde biriken havayı ve yoğuşmayan gazları atmaktır. Termostatik kapsüllü kondens- toplar otomatik hava ventili gibi çalışarak koç darbesi etkisini de özel dizaynı ile engeller.
- Tahliye miktarının arttırılması: Kondens tahliye miktarının artırılması gövde dizayn değişikliği ile mümkündür. Bir gövdede birden fazla kapsül kullanılarak tahliye kapasitesi 2 veya 3 katına çıkartılabilir. Kapsül özelliğinden de anlaşılacağı gibi tahliye ka- pasiteleri çap değişikliğine olduğu kadar kapsülün tipine ve sayısına da bağlıdır.
Termostatik kondenstopların dezavantajları:
- Kızgın buharda kullanılamazlar.Kızgın buharda sıcaklık doymuş basıncına göre çok yüksek olduğu için membran kapsül içinde- ki doymuş buhar eğrisini takip edecek şekilde ayarlanmış sıvı, basınca göre çok yüksek bir sıcaklık ile karşılaştığı için kilitlenme yapar. Dolayısıyla kızgın buhar hatlarında kullanılamazlar.